GITARRENS ELEKTRIFIERANDE LIV av Ottiliana Rolandsson, Umeå2014

Det var under elgitarrens gyllene årtionde i upphovslandet USA som två varumärken, Fender och Gibson / Les Paul, bröt mark för en ny era av gitarrtillverkning. Stjärnor som Chuck Berry, Jimi Hendrix, Elvis Presley och Eric Clapton låter strängarna lira på sätt hitintills ohört. Samtidigt, i en stad i norra Sverige bygger två små tvillingbröder egna instrument av kartong och linor för att kunna imiterar sina hjältar. Med barnets storögda förundran inleder bröderna Michael och Samuel Åhden en livslång kärleksaffär med amerikanska elgitarrer från 1950 till 60-talet.

Ett halvt sekel senare har dessa två gitarr aficionados kommit att äga en av världens största privata gitarrsamling – cirka 500 prisade gitarrer, basar och förstärkare. I djup fascination av vintage gitarrer andas de forfarande samma rena glädje som fötts i barndomen. På norrländskt vis uttrycker de en ödmjuk ömhet i avseende till sina egna prestationer. De är varken intresserad av att sätta ett ekonomiskt värde på sin stora samling eller att sälja någon av dessa legendariska instrument. Till skillnad från många samlare använder de faktiskt dessa ypperliga hantverk: ”En gitarr är menad att spelas,” är tvillingarnas motto.

Ändå, när man besöker det nyöppnade gitarrmuseet kan man inte låta bli att reflektera över dess enorma historiska, konstnärliga, kulturella och finansiella värde. Rad efter rad, rum efter rum är 100-tals elgitarrer vackert upplysta i glasmontrar. Michael visar  stolt upp den viktiga gitarren som öppnar utställningen, en Fender Broadcaster, den första elektriska gitarr seriemodellen som någonsin gjorts. Året var 1950. Denna gitarr fick snart bytta namn till Telecaster och de få gitarrer som tillverkades i överlappningen kallas helt enkelt Nocaster. Det finns ingen säker siffra, men Broadcastern var bara gjort i kanske 200 exemplar, av dessa kan 100 fortfarande finns kvar. Priset var då 140 dollar, idag får samlare betalar runt en kvarts miljon dollar. 

Tala om investering! Faktorer som spelar in i värdestegringen inkluderar sällsynthet, utsökt hantverk, sinnrika mekaniska och tekniska lösningar, samt de internationella ikoner som skapar historia genom att ha lirat på de speciella gitarrerna och basarna. Ta till exempel Jimi Hendrix som inspirerad av Jerry Lee Lewis vilda pianospel 1958, då han under  låten Great Balls on Fire satte sin vita Steinway flygel i lågor. I mätbar passion satte Hendrix eld på sin vita Stratocaster. Vraket och askorna av denna beryktade gitarr såldes senare för nära 1 miljon dollar. Det finns ett bottenlöst magiskt historieberättande runt de handgjorda gitarrerna som skapats i USA mellan 1950 och 1966. Så spännande är Michael och Samuels samling att BBC för närvarande håller på att producera en en-timmes lång dokumentär om Umeå tvillingarna och deras elektrifierande engagemang. Fender och Gibson anser Michaels och Samuels förvärv som den mest imponerande gitarrsamling internationellt.

Guitars – The Museum ligger i Umeås stadskärna. Strategiskt lokaliserad mellan Norrlandsoperan (den enda professionella operahuset i norra Sverige) och kulturcentret Umeå Folkets Hus som bland annat håller internationella festivaler för jazz, folkmusik och hårdrock. I denna kreativa kärna ståtar en gammal skola byggd 1917 i tegel och sten. Vasaskolan har förvandlats till ett nav för vad som länge hävdats vara den mest banbrytande musikscenen i Sverige (Scharinska), en musikaffär (4sound), vintage skivbutik (Garageland), restaurang, bar och naturligtvis världsklass museet. När man närmar sig byggnaden slås man av dess nationalromantiska arkitektur. När du kliver in möts man av massiva sten golv och trappor, höga tak och mycket ljus.

Baren är modern med röda tegelväggar som lockar sinnet till hippa hak på Manhattan. I Gastrobaren serverar kocken Peter Gustavsson amerikansk-inspirerad mat på rustika plattor av trä och gjutjärn. En ny musikscen och klubb för Scharinska har skapats, en som lyfter hatten till den viktiga Straight Edge rörelsen och Hardcore scenen som med band som Refused så explosiv artat satte Umeå på världskartan. Scharinska är även värd för en konstellation av många andra musikgenrer. Runt hörnet av entrén finns musikbutiken med ett organiserat kaos av högtalare, förstärkare, trumset, keyboards, musikverktyg och, ja visst, gitarrer. I mitten av butiken tornar en lång trätrappa i brant vinkel två våningar upp. På översta våningen ligger museet. Något svettig tar jag äntligen det sista steget.

Charmigt och lite blygt möter tvillingarna mig. Omedelbart slås jag av den välkomnande atmosfären. Michael och Samuel är genuint glada att dela sin passion för de vackra instrument som numera lever i detta så nyligen skapade museum. Under Michaels spontana guidning genom de vitkalkade rummen pekar han mot det inramade höga taket. Han förklarade att när han tillsammans med sin bror och deras vän, industridesignern Magnus Melkersson, tittade på då byggnadsarbetarna rev ner det då mycket lägre taket så avslöjades den ursprungliga klassiska designen.

I dessa gamla klassrum har Melkersson valt att behålla och införliva den äldre mer ståtliga stilen. Den står i snygg kontrast till en stora mängd glasyta och moderna gjutjärns kandelabrar (Buster + Punch) som sänker sig ner från taket. Då jag hänfört lämnar museet upptäcker jag foton av rockstjärnor tagna av Roger Degerman vars studio är ännu en skatt i källaren. Svart-vita, uttrycksfulla och tuffa kräver de ens uppmärksamhet. Museet innehåller även en gästhall där utställningarna byts ut var  tredje månad. Den första var en rå och häftig utställning om Straight Edge rörelsen och Hardcore musiken. Under Valborghelgen var det vernissage för den andra gästutställningen där två finska konstnärer, Mixtapes Anssi Kasitonni och Maria Stereo, kombinerar visuell konst, identitetsbyggande och rockmusik på ett unikt och humoristiskt sätt.

Skolan som omvandlats till en hip världsklass scen fortsätter att utbilda, inte bara genom det elektrifierande livet av gitarrer men också genom ett levande uttryck av musik, dryck, mat och design. Jag kan varmt rekommendera en total upplevelse av arkitektur och design, en drink i baren, ja för all del Guitars egen öl från mikrobryggeriet i Umeå, en god middag, rocka ut i den avantgardistiska musikklubben, och naturligtvis en lång vistelse med tvillingarna för att andas in konsten och historien av elgitarrer.

Guitars – the Museum / Vasagatan 20 / 90229 Umeå / Sweden / +46 (0) 90 58090

info@guitarsthemuseum.com www.guitarsthemuseum.com

Bild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s